Udka kurczaka w sosie czosnkowym

Aromatyczne, rozgrzewające i zdrowe danie. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Idealne w okresie jesienno-zimowym.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • udka kurczaka, 4 szt.
  • cebula szalotka, 3 szt.
  • czosnek, 2 główki (w łupinkach)
  • białe wytrawne wino, 100 ml
  • zioła prowansalskie, 2 łyżki
  • estragon, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki, 3 gałązki
  • olej, do smażenia
  • bulion drobiowy lub warzywny, ok 180 ml

Wykonanie

  1. Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Obsypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z obu stron.
  3. Na patelni z odpinaną rączką (możliwość pieczenia w piekarniku) rozgrzewamy olej i smażymy dość mocno z obu stron.
  4. Następnie wyjmujemy z patelni na talerz.
  5. Na pozostały ze smażenia oleju wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i po chwili dorzucamy czosnek (w łupinkach).
  6. Po 3-4 min. do patelni dolewamy wino i chwilę razem smażymy.
  7. Następnie wkładamy z powrotem kurczaki.
  8. Na wierzchu układamy gałązki natki i posypujemy estragonem.
  9. Całość zalewamy bulionem.
  10. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.

Propozycja podania: z chlebem, który maczamy w powstałym sosie 🙂

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.