Sos winegret

Sos winegret
Sos winegret

Winegret to jeden z najbardziej klasycznych sosów pochodzący z kuchni francuskiej. Przygotowywany jest na bazie oliwy i octu, dodawany na zimno do sałatek. Jego wykonanie jest bardzo proste – można go zrobić zaledwie w kilka minut.

Składniki

Porcja dla 3-4 osób

  • oliwa z oliwek, 4-6 łyżek
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • ząbki czosnku, 2-3 szt. (przeciśnięte przez praskę)
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie, 1 łyżka
  • miód, 1-2 łyżeczki (do złamania smaku)
  • woda, 2 łyżki (przegotowana, letnia – miód się lepiej rozpuści)

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (w blenderze, w mikserze, w shakerze lub energicznie potrząsając w zamkniętym słoiku)

* jeżeli nie masz shakera lub blendera wykorzystaj zamykany słoik, który ułatwi Ci mieszanie sosu 😉
*tak przygotowany winegret doskonale sprawdzi się do praktycznie każdej sałaty ze świeżych warzyw
*do sosu można dodać odrobinę gęstego soku malinowego
*sałatkę polewamy gotowym winegretem tuż przed jej podaniem, nigdy wcześniej!
*można przygotować większą ilość sosu i przechowywać go w lodówce

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

Jedna odpowiedź do “Sos winegret”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.