Aromatyczne, rozgrzewające i zdrowe danie. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Idealne w okresie jesienno-zimowym.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- udka kurczaka, 4 szt.
- cebula szalotka, 3 szt.
- czosnek, 2 główki (w łupinkach)
- białe wytrawne wino, 100 ml
- zioła prowansalskie, 2 łyżki
- estragon, 1 łyżeczka
- sól i pieprz
- natka pietruszki, 3 gałązki
- olej, do smażenia
- bulion drobiowy lub warzywny, ok 180 ml
Wykonanie
- Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Obsypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z obu stron.
- Na patelni z odpinaną rączką (możliwość pieczenia w piekarniku) rozgrzewamy olej i smażymy dość mocno z obu stron.
- Następnie wyjmujemy z patelni na talerz.
- Na pozostały ze smażenia oleju wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i po chwili dorzucamy czosnek (w łupinkach).
- Po 3-4 min. do patelni dolewamy wino i chwilę razem smażymy.
- Następnie wkładamy z powrotem kurczaki.
- Na wierzchu układamy gałązki natki i posypujemy estragonem.
- Całość zalewamy bulionem.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.
Propozycja podania: z chlebem, który maczamy w powstałym sosie 🙂
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉