Szybki, tani, smaczny obiad – kiełbasa w sosie własnym z kaszą gryczaną

Propozycja obiadowa dla zabieganych. Szybo, tanio i smacznie – jest to możliwe, zobaczcie poniżej 😉

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • kiełbasa (ulubiona – u mnie śląska), 4 szt.
  • cebula, 2-3 szt.
  • pieczarki, 3-4 szt. (opcjonalnie)
  • kasza gryczana, 2 woreczki
  • olej, do smażenia
  • surówka z ogórka kiszonego, przepis TUTAJ

Wykonanie

  1. Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.
  3. Kiełbasę kroimy w ok 0,5 cm plasterki, dodajemy do patelni z cebulą i mocno obsmażamy (jeśli dodajemy pieczarki, kroimy je w kostkę, dorzucamy do patelni).
  4. Całość podlewamy wodą (niedużo, tak aby zakryła kiełbasę).
  5. Całość gotujemy ok 10 min. (do odparowania sosu – jeśli sos jest za rzadki można go delikatnie zagęścić wodą z mąką). 

Propozycja podania:
z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką z ogórka kiszonego.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


2 Replies to “Szybki, tani, smaczny obiad – kiełbasa w sosie własnym z kaszą gryczaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.