Kalafior z jajem sadzonym. Szybki letni obiad.
Składniki
- kalafior
- jajka, na ile masz ochotę 🙂
- maślanka lub kefir
- masło, 1-2 łyżki
- bułka tarta
- koperek, do posypania
- sól, pieprz
- olej, do smażenia
Przygotowanie
- Z kalafiora odrywamy liście, dokładnie go myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie – al dente (żeby się nie rozgotował).
- W międzyczasie sadzimy jaja .
Na rozgrzany olej wbijamy delikatnie jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu, kiedy wg Ciebie, są odpowiednio wysmażone. - W małym rondlu rozgrzewamy masło (uwaga, żeby nie spalić!) dodajemy bułkę tartą, mieszamy ze sobą (powinna być konsystencja lejącego się mokrego piasku 🙂
- Na talerz wykładamy jajka i kalafiora, którego polewamy bułką z masłem. Całość posypujemy koperkiem.
- Najlepiej smakuje z maślanką lub kefirem 😉
voilà
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉