Racuchy z jabłkami, babciny przysmak. Puszyste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetny pomysł na pyszną przekąskę. Lubiane przez dzieci i dorosłych.
Składniki
Porcja ok 15 szt.
- mąka, 170 g
 - mleko, 150 ml
 - jajka, 2 szt.
 - cukier puder, 3 łyżki
 - cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
 - proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
 - olej, 1 łyżka
 - cynamon, 0,5 łyżeczki
 - sól, szczypta
 - jabłka, 3-4 szt. (najlepiej kwaśne)
 
Dodatkowo
- cukier puder, do posypania
 - olej, do smażenia
 
- Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
 - Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
 - Żółtka roztrzepujemy rózgą lub w mikserze.
 - Dodajemy mleko, cukier puder i wanilinowy, olej, cynamon i szczyptę soli.
 - Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na jednolitą masę.
 - Do masy dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy łyżką.
 - Następnie dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy.
 - Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta (ok 1-2 łyżki na porcję).
 - Smażymy na złoty kolor z obu stron.
 - Usmażone racuchy wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
 - Następnie przekładamy na talerze i podajemy obficie posypane cukrem pudrem.
 
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

