Racuchy z jabłkami, babciny przysmak. Puszyste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetny pomysł na pyszną przekąskę. Lubiane przez dzieci i dorosłych.
Składniki
Porcja ok 15 szt.
- mąka, 170 g
- mleko, 150 ml
- jajka, 2 szt.
- cukier puder, 3 łyżki
- cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
- olej, 1 łyżka
- cynamon, 0,5 łyżeczki
- sól, szczypta
- jabłka, 3-4 szt. (najlepiej kwaśne)
Dodatkowo
- cukier puder, do posypania
- olej, do smażenia
- Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka roztrzepujemy rózgą lub w mikserze.
- Dodajemy mleko, cukier puder i wanilinowy, olej, cynamon i szczyptę soli.
- Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na jednolitą masę.
- Do masy dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy łyżką.
- Następnie dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta (ok 1-2 łyżki na porcję).
- Smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone racuchy wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Następnie przekładamy na talerze i podajemy obficie posypane cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉