Podając przepis podstawowy na placki ziemniaczane pisałam, że mają one ogromną zaletę, ponieważ można je serwować na wiele sposobów.
Poniżej propozycja podania w wersji wykwintnej z dodatkiem wędzonego łososia, kleksa śmietany lub w wersji fit gęstego jogurtu greckiego i jajka ugotowanego na twardo.
Składniki
Porcja dla 2-3 os.
- placki ziemniaczane (przepis tutaj)
- łosoś wędzony w plastrach, 100 g
- jajko, 2-3 szt. (ugotowane na twardo)
- śmietana 18% lub gęsty jogurt grecki
- koperek, 1 pęczek
- cebula czerwona, 1 szt.
Wykonanie
- Placki ziemniaczane przygotowujemy wg przepisu tutaj.
- Na gotowe placki wykładamy po plasterku łososia, plasterku jajka i po jednym kleksie śmietany lub jogurtu (najlepiej zrobić go łyżką stołową).
- Całość ozdabiamy koperkiem i posypujemy drobno pokrojoną cebulką.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Placki ziemniaczane z łososiem i jajkiem”