Szybka w przygotowaniu przekąska.
Smakuje znakomicie na ciepło i na zimno.
Składniki
- ciasto francuskie, 300 g
- szpinak mrożony, 450 g
- ser feta, 100 g
- czosnek, 3-4 ząbki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Wykonanie
- Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię, smażyć do momentu rozmrożenia, dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy delikatnie olejem, a następnie rozprowadzamy szpinak (zostawiamy ok 2 cm czystego ciasta u góry, żeby lepiej się skleiło).
- Na szpinak kruszymy ser feta.
- Następnie delikatnie zawijamy w rulon (wzdłuż dłuższej krawędzi).
- Kroimy zwinięte ciasto w ok 1,5 cm plastry i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni do czasu aż się zarumieni (ok 25-30 min.)
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Narobiłaś mi smaka na szpinaka 😀
W takim razie do dzieła 😉
Proste i świetne…aż mam ochotę spróbować tego…
Polecam Krysiu 😉 smacznego
Pychotka
Szybko znikają 😉
Pycha, robię zawsze na urodziny i imprezy. Polecam!
Właśnie siedzą w piekarniku…
Extra! też bardzo je lubimy 😉 pozdrawiam