Sernik krówka

Prawdziwa uczta dla wielbicieli sernika!
Słodki smak sernika z masą krówkową połączony z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi – musicie tego spróbować 😉

Składniki
na blaszkę o średnicy 21 cm

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód z ciastek owsianych:

  • ciasteczka owsiane, 1 op. (ok 210 g)
  • masło, 50 g
  1. Masło rozpuszczamy.
  2. Ciasteczka owsiane rozdrabniamy blenderem, tak aby miały konsystencję piasku.
  3. Rozpuszczone masło wlewamy do rozdrobnionych ciastek i wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masą z ciasteczek. Wierzch wyrównujemy łyżką.
  5. Wstawiamy do lodówki na ok. 60 min.

Masa serowa:

  • twaróg 3-krotnie mielony, 1 kg (u mnie z Piątnicy)
  • cukier puder, 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy, 1 op. (16 g)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy, 4 łyżki
  • śmietana kremówka 30% lub 36%, 200 ml
  • masło, 50 g
  • jajko, 5 szt.
  1. Masło rozpuszczamy i studzimy.
  2. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy tylko do połączenia składników, nie za długo żeby nie napowietrzyć masy.
  3. Gotową masę serową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównujemy.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok 60–70 minut.
  5. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę.
  6. Następnie wyciągamy go z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa krówkowa:

  • masa krówkowa, 1 puszka (250 g)
  • orzeszki ziemne, ok. 40 g
  1. Gdy sernik jest już całkiem zimny smarujemy jego wierzch masą krówkową, a następnie posypujemy orzeszkami ziemnymi.
  2. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

 

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

źródło inspiracji: https://kulinarneprzeboje.pl


2 odpowiedzi do “Sernik krówka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.