Pyszne, kruche, miodowo-orzechowe ciasto przełożone masą budyniową.
Idealne na święta.
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna, 0,5 kg
- masło, 200 g
- cukier, 2/3 szklanki
- jajko, 2 szt.
- miód płynny, 2 łyżki
- soda, 2 łyżeczki
- mleko, 2 łyżeczki
- Sodę rozpuszczamy w mleku.
- Z pozostałych składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na 2 części.
- Przygotowujemy 2 takiej samej wielkości blachy do pieczenia.
- Pierwszą część ciasta wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagranym do 180 st około 15 min. (do zarumienienia).
- Drugą część ciasta wykładamy na kolejną blachę i przygotowujemy masę orzechową.
Masa orzechowa:
- grubo pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka
- masło, 80 g
- cukier, 0,5 szklanki
- miód, 2 łyżki
- Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy.
- Ciepłą masę wykładamy na drugą część ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 min. (do zarumienienia).
Masa budyniowa:
- masło, 250 g
- mleko, 3 szklanki
- budyń waniliowy lub śmietankowy, 2 op.
- cukier, 3/4 szklanki
- kawa rozpuszczalna, 3 łyżeczki
- gorąca woda, 3 łyżeczki
- Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
- Budynie dokładnie mieszamy w szklance mleka.
- Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy.
- Dodajemy budynie i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.
- Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia, najlepiej pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch.
- Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń oraz kawę.
- Powstałą masę wykładamy na blat ciasta bez orzechów.
- Następnie przykrywamy go blatem z orzechami.
- Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉