Jedna z odsłon tradycyjnych naleśników. W okresie świątecznym świetnie sprawdzi się jako danie na Wigilijnym stole a na co dzień jako pyszne i syte danie obiadowe.
Składniki
Porcja dla 3-4 osób
Naleśniki:
- mleko, 1 szklanka
- woda, 1 szklanka
- mąka, 1,5 szklanki
- jajka, 2 szt.
- sól, do smaku
Farsz:
- kapusta kiszona, 50 dag
- pieczarki, 30 dag
- cebula, 1 szt.
- sól, pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
- + na sos grzybowy przepis tutaj (opcjonalnie sos grzybowym z torebki)
Wykonanie
- Mleko, wodę, mąkę, jajka i sól miksujemy i pieczemy naleśniki.
- Kiszoną kapustę płuczemy w wodzie, odciskamy i drobno siekamy.
- Umyte pieczarki drobno siekamy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy kapustę (ok. 10 min.)
- Pieczarki z cebulką podsmażamy na osobnej patelni i dokładamy do kapusty, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilkę smażymy mieszając, do czasu aż odparuje woda.
- Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy.
- Sos przygotowujemy wg tego przepisu (lub z torebki wg przepisu na opakowaniu).
- Gotowe naleśniki podgrzewam w piekarniku i polewam sosem.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉