Tradycyjny, ponadczasowy, przez jednych znienawidzony, przez innych uwielbiany – śledź z cebulką w oleju z dodatkiem przypraw 😉
Składniki
- filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 450 g
- cebula, 2 szt.
- gorczyca, 1 łyżka
- pieprz kolorowy kulki, 1 łyżka
- olej, do zalania
- cytryna, 1 plaster
Wykonanie
- Śledzie płuczemy w zimniej wodzie (jeśli lubicie bardziej słone – bez płukania), osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- W słoiku lub miseczce układamy na przemian śledzie, cebulę i przyprawy.
- Na górze układamy plaster cytryny.
- Całość zalewamy olejem.
- Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Śledź z cebulką w oleju”