Śledź z cebulką w oleju

Tradycyjny, ponadczasowy, przez jednych znienawidzony, przez innych uwielbiany – śledź z cebulką w oleju z dodatkiem przypraw 😉

Składniki

  • filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 450 g
  • cebula, 2 szt.
  • gorczyca, 1 łyżka
  • pieprz kolorowy kulki, 1 łyżka
  • olej, do zalania
  • cytryna, 1 plaster

Wykonanie

  1. Śledzie płuczemy w zimniej wodzie (jeśli lubicie bardziej słone – bez płukania), osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. W słoiku lub miseczce układamy na przemian śledzie, cebulę i przyprawy.
  4. Na górze układamy plaster cytryny.
  5. Całość zalewamy olejem.
  6. Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Jedna odpowiedź do “Śledź z cebulką w oleju”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.