Przepis babci Zosi, pychota!
Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jako „imprezkowe” 😉
Składniki
- pomidor, 4 szt. lub pomidory krojone, 2 puszki
- cebula duża, 4 szt.
- papryka czerwona, 4 szt.
- cukinia, 1 szt.
- pieczarki, 30 dag
- czosnek, 1 ząbek
- kiełbasa (używam Złotą), 4 szt.
- sól, pieprz
- cukier
- bazylia
- przecier pomidorowy, do zagęszczania i „podkręcenia” smaku
Przygotowanie
- Pomidory i paprykę obrać ze skóry, pokroić w małą kostkę.
- Pieczarki umyć, pokroić.
- Cebulę obrać, pokroić.
- Czosnek, drobno pokroić.
- Kiełbasę pokroić w małą kostkę.
- Do garnka wlać trochę oliwy. Wrzucić kiełbasę, lekko podsmażyć.
- Dorzucić cebulkę i czosnek, dusić na małym ogniu.
- Pokrojoną paprykę wrzucić do garnka.
- Pieczarki podsmażyć na patelni, wrzucić do garnka.
- Pokrojoną cukinię wrzucić do garnka. Poddusić chwilkę.
- Dodać pomidory. Wymieszać i dusić.
- Doprawić solą, pieprzem, bazylią i cukrem do smaku (powinno być czuć lekko słodkawy posmak).
- Na koniec dołożyć 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego.
- Gotować chwilkę pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Podawać z ryżem lub pieczywem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
a jakie pyszne jest wegańskie, bez mięsa! Idealne do pracy 🙂
Oczywiście wersja bezmięsna również gości w naszej kuchni 🙂
Ja leczo robię dość często, ale w wersji wege, czyli bez kiełby. Generalnie świetna bomba witaminowa 🙂
Ja też 🙂 tu akurat wersja dla kiełbachożerców 😉
Wygląda bardzo apetycznie:)
Smakuje też całkiem nieźle 😉
Uwielbiam bo szybko się robi i pysznie smakuje.
Do tego można podawac jako danie obiadowe, można również zamrozić i mieć awaryjnie w razie nalotu niespodziewanych gości 😉