Ekskluzywne danie, które sprawdziło się podczas wielu spotkań biznesowych, ważnych uroczystości ale… przetestowane również wielokrotnie na romantycznych kolacjach we dwoje – działa 😉
Składniki
- krewetki królewskie mrożone (używam Black Tiger), 500 g
- czosnek, 5-6 ząbków
- sól, do smaku
- tabasco, 4-5 kropli
- białe wytrawne wino, 2-3 łyżki
- koperek, 0,5 pęczka
- oliwa z oliwek, do smażenia
- masło, 2 łyżki
- bagietka czosnkowa, 1 szt.
Przygotowanie
- Krewetki rozmrozić – najlepiej sparzyć wrzątkiem.
- Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie solimy, żeby puścił soki.
- Bagietkę czosnkową podgrzać wg opisu na opakowaniu lub zwykłą bagietkę smarujemy masłem z wyciśniętym czosnkiem i koperkiem i podpiekamy.
- Na mocno rozgrzanego woka lub patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
- Wrzucamy krewetki i czosnek – uwaga, żeby nie spalić czosnku – zgorzknieje!
- Po kilku minutach podlewamy winem.
- Poddusić ok 5 min.
- Dodać masło – rozpuścić.
- Dodać tabasco.
- Doprawić solą.
- Na koniec dodać pokrojony koperek i wymieszać.
- Proponuję podać w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na podgrzewaczu, z pieczywem czosnkowym, sałatą z sosem winegret.
Bon appétit
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉