Delikatne mięso indyka w sosie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw to idealny pomysł na obiad. Dobrze komponuje się z ziemniakami, kaszami czy ryżem.
Składniki
- mięso gulaszowe z indyka, 500 g
- pieczarki, 100 g
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- bulion, 1 l
- papryka słodka, 0,5 łyżeczki
- papryka ostra, 0,5 łyżeczki
- majeranek, 1 łyżeczka
- sól i pieprz
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 kulki
- pieprz, 4-5 kulek
- mąka, do oprószenia mięsa
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Mięso myjemy i osuszamy.
- Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy.
- Przyprawione mięso oprószyć mąką i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażyć dosyć mocno.
- Dorzucamy pokrojoną cebulę, po chwili pokrojony w plasterki czosnek oraz pieczarki.
- Smażymy do czasu aż lekko odparuje woda z pieczarek, następnie polewamy bulionem.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki.
- Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy sos, ewentualnie zagęszczamy wodą z mąką.
- Przyprawiamy do smaku.
* obsmażone mięso gotowałam 20 min. w szybkowarze, na patelnię po smażeniu mięsa wrzuciłam cebulę, czosnek i pieczarki, następnie ugotowane mięso, dalej wg przepisu.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Witam. Czy te mięso w szybkowarze gotuje Pani w wodzie czy w tym bulionie?
Pozdrawiam
Obgotowane w wodzie w szybkowarze mięso wrzucamy na patelnię i od pkt 4 bez zmian, pozdrawiam
Zrobiłem wersję XXL -dla dwóch facetów
Wyszło przepysznie – aż miło patrzeć jak wszystko znika z talerzy – super przepis – prosty ale efektywny
Bardzo dziękuję
Stefan, ale miło! cieszę się, że gulasz smakował 🙂 pozdrawiam serdecznie