Grillowany Camembert z miodem, orzechami i figami

Przystawka robiąca duże wrażenie wizualne i przede wszystkim smakowe.
Wyśmienite połączenie smaków. Szybka i łatwa w przygotowaniu.

Składniki
(u mnie porcja dla 2 osób – zakładamy, że na 1 osobę przypada 1 Camembert)

  • ser Camembert (ulubiony), u mnie President, 2 szt.
  • świeże figi, 3 szt.
  • orzechy włoskie łuskane, 1 garść
  • miód, 2 łyżki

Wykonanie

  1. Sery grillujemy z obu stron na patelni grillowej, do momentu kiedy będą miękawe (sprawdzisz to lekko ugniatając ser).
  2. Na osobnej, suchej patelni lekko podprażamy orzechy.
  3. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki miodu i delikatnie karmelizujemy na malutkim ogniu (dosłownie momencik).
  4. Figi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy wg uznania (u mnie pokrojone w plasterki i w ćwiartki).
  5. Na talerzach wykładamy zgrillowany Camembert, na wierzchu układamy figi i całość polewamy karmelizowanymi orzechami.
  6. Podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.