Delikatne, chrupiące chipsy z cukinii z ulubionymi ziołami to świetny pomysł na zdrową przekąskę.
Składniki
- cukinia, 1 szt. (średnia)
- oregano, 1 łyżeczka
- bazylia, 1 łyżeczka
- rozmaryn, 1 łyżeczka
- ser żółty tarty, 2 łyżki
- bułka tarta, 3 łyżki
- jajko, 2 szt.
- sól, pieprz i , do smaku
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w ok 0,5 cm krążki.
-
Jajka roztrzepujemy dodając sporo soli, paprykę i pieprz – muszą być dobrze doprawione.
- Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, ser żółty i zioła, dokładnie mieszamy.
-
Plastry cukinii panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej – można to zrobić dwukrotnie jeśli chcemy mieć grubszą warstwę.
-
Cukinię smażymy na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju aż ładnie się zrumieni z obu stron.
-
Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
*podajemy z keczupem lub ulubionymi sosami
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉