Kolorowo, smacznie i zdrowo!
Szaszłyki drobiowe z ulubionymi warzywami świetnie sprawdzą się na grillu.
Składniki
Porcja na ok 10-12 szt.
- pierś z kurczaka, 1 podwójna
- papryka kolorowa (u mnie czerwona i żółta), po 1 szt.
- cukinia, 1 szt.
- cebula, 2 szt.
- świeże pieczarki, 5-6 szt.
- przyprawa do grilla (u mnie przyprawa do grilla pikantna wymieszana z przyprawą do grilla ziołową) lub ulubiona przyprawa
- olej
Wykonanie
- Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie.
- Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę
- Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do grilla (troszkę przyprawy zostawiamy) i lekko skrapiamy oliwą. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Warzywa kroimy w kawałki odpowiadające wielkością pokrojonemu kurczakowi.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka z warzywami.
- Oliwę mieszamy z przyprawą do grilla i smarujemy nią szaszłyki.
- Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, góra-dół, ok 20 min.
*krojenie cebuli żeby nie spadała podczas grillowania:
- na pół wzdłuż
- odkrawamy końcówki
- i na pół w poprzek
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉