Łatwe w wykonaniu, delikatne i niebiańsko puszyste ciasto z efektem wow!
Idealne na przyjęcia dla dzieci.
Składniki
- galaretka, 3 szt. (różne kolory, np. truskawkowa, kiwi, cytrynowa)
- galaretka przezroczysta, 1 szt. (+ opcjonalnie 1 szt. do posmarowania wierzchu owoców)
- śmietanka 30%, 400 ml
- jogurt typu grecki, 400 g
- cukier puder, 3 łyżki
- owoce do dekoracji, ulubione (u mnie maliny, borówki, listki mięty)
- woda, do rozpuszczenia galaretek
Wykonanie
- Kolorowe galaretki rozpuszczamy (osobno) każdą w 300 ml gorącej wody, najlepiej w płaskim pojemniku lub głębokim talerzu. Studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
- Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia (nie wstawiamy do lodówki).
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę.
- Dodajemy przesiany cukier puder, mieszamy
- Następnie dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.
- Ostrożnie wlewamy wystudzoną przezroczystą galaretkę, mieszamy.
- Stężałe kolorowe galaretki kroimy na średniej wielkości kawałki, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę wykładamy do tortownicy o śr. 24-26 cm i wyrównujemy wierzch.
- Odstawiamy do lodówki.
- Kiedy ciasto zacznie tężeć na wierzchu wykładamy owoce.
Owoce można posmarować delikatnie przeźroczystą galaretką, aby wyglądały efektownie i elegancko.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉