Ciasto Galaretkowiec

Łatwe w wykonaniu, delikatne i niebiańsko puszyste ciasto z efektem wow!
Idealne na przyjęcia dla dzieci.

Składniki

  • galaretka, 3 szt. (różne kolory, np. truskawkowa, kiwi, cytrynowa)
  • galaretka przezroczysta, 1 szt. (+ opcjonalnie 1 szt. do posmarowania wierzchu owoców)
  • śmietanka 30%, 400 ml
  • jogurt typu grecki, 400 g
  • cukier puder, 3 łyżki
  • owoce do dekoracji, ulubione (u mnie maliny, borówki, listki mięty)
  • woda, do rozpuszczenia galaretek

Wykonanie

  1. Kolorowe galaretki rozpuszczamy (osobno) każdą w 300 ml gorącej wody, najlepiej w płaskim pojemniku lub głębokim talerzu. Studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  2. Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia (nie wstawiamy do lodówki).
  3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę.
  4. Dodajemy przesiany cukier puder, mieszamy
  5. Następnie dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.
  6. Ostrożnie wlewamy wystudzoną przezroczystą galaretkę, mieszamy.
  7. Stężałe kolorowe galaretki kroimy na średniej wielkości kawałki, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy.
  8. Gotową masę wykładamy do  tortownicy o śr. 24-26 cm i wyrównujemy  wierzch.
  9. Odstawiamy do lodówki.
  10. Kiedy ciasto zacznie tężeć na wierzchu wykładamy owoce.
    Owoce można posmarować delikatnie przeźroczystą galaretką, aby wyglądały efektownie i elegancko.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.