Brownie z batatów – pyszne ciasto w zdrowszej wersji, bez cukru i mąki pszennej. Idealnie „mokre”, jak na brownie przystało 😉
Składniki
Porcja na foremkę o średnicy 24 cm
- bataty, 700 g
- daktyle, 100 g
- kakao, 0,5 szklanki
- jajka, 3 szt.
- mąka kokosowa, 4 łyżki
- olej kokosowy, 3 łyżki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- banan, 1 szt. (do wyłożenia na wierzch)
- ulubione owoce, do podania
Wykonanie
- Bataty obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości i studzimy.
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Wystudzone bataty przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączone daktyle pozostałe składniki.
- Całość blendujemy na gładką masę (powinna być gęsta).
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto a jego wierzch wygładzamy łyżką.
- Banana obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście, delikatnie dociskając.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st., opcja góra – dół, przez 35 minut.
- Po tym czasie zostawiamy na ok. pół godziny do wystudzenia, a następnie przekładamy do lodówki.
- Podajemy z dodatkiem świeżych owoców lub na owocowym purée.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉