Tortellini to włoskie pierożki, przeważnie z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym. Obecnie można je jednak znaleźć z różnorodnym farszem, co daje nam więcej możliwości podczas przygotowywania potraw z ich udziałem 🙂
Tutaj szybka wersja podania ich ze szpinakiem i serem pleśniowym.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- tortellini, 150 g (u mnie Tortellini szpinak + czosnek)
- szpinak baby świeży, 200 g
- ser pleśniowy, 50 g
- śmietanka 18% do zup i sosów, 30 ml
- czosnek, 2 ząbki
- masło, 1 łyżka
- sól i pieprz
Wykonanie
- Tortellini gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu
- Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
- Do czosnku dodajemy szpinak i mieszając smażymy do momentu kiedy szpinak zmniejszy swoja objętość ok. 5 min.
- Następnie dodajemy pokruszony ser pleśniowy.
- Całość podlewamy śmietanką. Chwilę razem gotujemy, żeby śmietanka lekko odparowała.
- Na koniec dodajemy ugotowane tortellini i mieszamy.
- Zjadamy od razu po przygotowaniu.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉