Rozgrzewająca, aromatyczna zupa w stylu meksykańskim.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- kabanos, 2 szt. (ok 150 g)
- papryka czerwona, 100 g
- włoszczyzna świeża lub mrożona paski, 100 g
- kukurydza z puszki, 2 łyżki
- ryż naturalny brązowy, 60 g
- koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
- keczup, 1 łyżka
- przyprawa do potraw meksykańskich, 1 łyżeczka
- bulion, 1 l
- liść laurowy, 2 szt
- ziele angielskie, 3 kulki
- pieprz czarny kulki, 5 szt
- sól i pieprz
Wykonanie
- Kabanosa i paprykę kroimy w dowolne kawałki.
- Do gotujacego się bulionu dodajemy ryż i gotujemy 5 min.
- W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy kabanosa i paprykę. Po chwili przekładamy do garnka z gotującym się ryżem.
- Następnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy ok 20 min.
- Pod koniec gotowania wrzucamy kukurydzę, koncentrat pomidorowy i keczup.
- Dodajemy przyprawę do potraw meksykańskich, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Idealna na tą porę roku. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dokładnie, porządnie rozgrzewa 🙂
Uwielbiam takie jednogarnkowa misz-masze 🙂 za kabanosami nie przepadam, ale całość i tak wygląda mega smakowicie!
Kabanosa można zastąpić np chorizo 😉