Proste i szybkie w wykonaniu. Połączenie jesiennych smaków: cynamonu, imbiru i jabłka. Bardzo reprezentacyjne, pięknie się prezentują wyglądem odwzorowując kwiaty róży.
Składniki
- czerwone jabłka, 3 szt. małe
- ciasto francuskie, 1 op.
- cukier trzcinowy, 4-5 łyżek
- cynamon, 4-5 łyżek
- imbir, 2-3 łyżki
- sok z połowy cytryny
- mąka, do posypania blatu
- jajko, 1 szt.
- olej, do natłuszczenia formy do muffinek
- cukier puder, do posypania
Wykonanie
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm.
- Pokrojone jabłka wrzucamy do miski przeznaczonej do podgrzewania w mikrofalówce, zalewamy wodą, tak aby były przykryte w całości i dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do mikrofalówki i podgrzewamy ok 5 min.
* można też zagotować wodę w garnku, dodać sok z cytryny, wrzucić plasterki jabłek na chwilę do wrzątku (nie gotować! jabłka mają jedynie zmięknąć) - Następnie jabłka wylewamy na sitko i wykładamy na ręcznik papierowy. Osuszamy i posypujemy lekko cukrem.
- Na posypanej mąką powierzchni rozkładamy ciasto francuskie i kroimy je wzdłuż krótszej krawędzi na ok. 2 cm paski.
- Każdy pasek ciasta posypujemy cukrem, cynamonem i imbirem zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach (lepiej się sklei).
- Na cieście układamy plasterki jabłek, tak żeby lekko nachodziły na siebie i wystawały ponad górną krawędź ciasta.
- Zwijamy każdy pasek w dość luźny rulonik i umieszczamy w natłuszczonej formie do muffinek lub w muffinowych papilotach, wystającymi jabłkami do góry.
- Róże wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 min., aż brzegi ładnie się zrumienią.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- Można podawać ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Szkoda,że nie ma przepisu na ciasto francuskie. Szukam sprawdzonego przepisu:) Róże od kilku dni chodzą mi po głowie. Tylko nie chcę gotowego ciasta użyć:) Twoje wyglądają apetyczne. Ciekawe czy moje dzieci je polubią:)
Myślę, że dzieci jedzą też oczami 😉 mam nadzieję, że będą im smakować 🙂
Zjadłabym z chęcią. 🙂
W takim razie do dzieła, chwila moment i gotowe 😉
Super- muszę wypróbować dawno nie jadłam ciasta francuskiego…
Polecam, fajne połączenie smaków 🙂
Wyglądają bosko 🙂 jak z cukierni.
Dziękuję 🙂
Apetycznie się prezentują i z pewnością są pyszne
Dziękuję i zachęcam do spróbowania. Prosta sprawa a efekt naprawdę fajny 😉
O nie, zgłodniałam ;/ Wyglądają smakowicie!
Szybciutko się robi, polecam. smacznego 🙂
Bardzo eleganckie i efektowne 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Fantastic 😉
Dziękuję 😉