Frittata to niezwykle proste i smaczne włoskie danie. Można ją przyrządzać i jeść na różne sposoby, na ciepło lub na zimno. Idealna na śniadanie.
Do przygotowania dobrej frittaty niezbędna jest patelnia z odpinaną rączką, w której można zapiekać w piekarniku.
Podstawą frittaty są jajka, pozostałe składniki zależą wyłącznie od naszej wyobraźni 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- jajka, 4 szt.
- mleko, 2 łyżki
- szynka (wędliny), 100 g
- posiekany szczypiorek, 1 łyżka
- szpinak świeży baby, 100 g
- czosnek, 1 ząbek
- oliwki czarne, 30 g
- groszek zielony z puszki, 30 g
- papryka czerwona, 30 g
- ser feta, 60 g
- ser mozzarella tarty, 1 łyżka
- masło, 0,5 łyżki
- papryka ostra w proszku, 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz
Wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 180 st C
- Jajka z mlekiem roztrzepać w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony szczypior, oliwki, groszek i pokrojoną w kostkę wędlinę.
- Na małej patelni delikatnie podsmażyć na maśle drobno pokrojony czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć ok 2-3 min.
- Na patelni, na której będziemy przygotować frittatę podsmażany pokrojoną paprykę, następnie wlewamy masę jajeczną i smażymy na małym ogniu przez ok 2 min.
- Po tym czasie wykładamy pokrojoną w drobną kostkę fetę, posypujemy mozzarellą i papryką w proszku.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min. (w zależności od piekarnika).
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Mam wszystkie składniki w lodówce, już wiem co będzie na śniadanie w niedzielny poranek 😉
Idealnie 😉 najlepsze w tym daniu jest to, że można dorzucić ulubione dodatki i gotowe 🙂 smacznego
haha przepis jak znalazł na niedzielny ranek – dziękuję
Świetnie, smacznego 😉