Ryba z sosem porowym to pomysł na wyśmienity piątkowy obiad.
Kompozycja smaków jest tu wyjątkowa. Z jednej strony wyrazisty sos, natomiast z drugiej delikatne mięso ryby idealnie komponują się ze sobą.
To łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa.
porcja: dla 2 osób
czas przygotowania: ≈ 30 minut
Składniki
Sos porowy (przepis tutaj)
- por, 1 szt. (ok 150 g)
- sól, pieprz biały mielony
- śmietana 18% do zup i sosów
- masło, do podsmażenia
- bulion
- ziele angielskie, 3-4 kulki
- liść laurowy, 2-3 listki
Ryba
- filet ulubionej ryby (u mnie sandacz) 2 szt.
- sól, pieprz cytrynowy
- przyprawa do ryb
- cytryna, wyciśnięty sok do skropienia ryby
- mąka, do obtoczenia ryby
- olej, do smażenia
Wykonanie – Ryba smażona
- Przygotowujemy sos porowy – przepis tutaj
- Filety rybne oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Na usmażoną rybę wykładamy ciepły sos porowy lub rybę układamy na sosie porowym.
Wykonanie – Ryba pieczona
- Przygotowujemy sos porowy – przepis tutaj
- Filety rybne oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny.
- W naczyniu żaroodpornym układamy filet z ryby, skrapiamy olejem.
- Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Najlepiej komponuje się z ryżem, można podać również z ziemniakami.
Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Pyszności:)
Polecam, smaczne, proste danie 🙂
Ten sos porowy brzmi ciekawie, nigdy nie robiłam.
Polecam, fajnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby 🙂
Proste, smaczne i zdrowe jedzenie. Rybka skropiona cytryną jest pyszna!