Sos z pora

Sos porowy
Sos porowy

Wyrazisty w smaku sos z pora jest idealnym dodatkiem do dań rybnych. 

Składniki 

  • por, 1 szt. (ok 150 g)
  • sól, pieprz biały mielony
  • śmietana 18% do zup i sosów, 1 łyżka
  • masło, do podsmażenia
  • bulion, 100 ml
  • ziele angielskie, 3-4 kulki
  • liść laurowy, 2-3 listki

Wykonanie

  1. Posiekanego w pół krążki pora podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Po chwili podlewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy do momentu aż pory zmiękną.
  3. Do uduszonych porów dodajemy śmietanę i lekko odparowujemy.
  4. Wyjmujemy liść laurowy i wszystko razem blendujemy.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Sos z pora”

Dodaj komentarz