Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa 🙂 Świetny, delikatny i bardzo aromatyczny. Ma już wielu amatorów 😉
Składniki
- cukinia, 3 szklanki startej na dużych oczkach (ok 400 g, 2 średnie cukinie) – dobrze odciśniętej
- pieczarki, 200 g – oczyszczonych i drobno pokrojonych
- bułka tarta, 2 szklanki
- żółty ser starty, 200 g
- pomidory suszone, 5-6 szt. – drobno pokrojone
- olej, 1/4 szklanki (ją dałam z suszonych pomidorów)
- cebula, 1 szt – drobno pokrojona
- żółtka, 3 szt.
- białka, 3 szt. ubite na sztywną pianę
- vegeta, 1 łyżka
- czosnek, 3 ząbki – drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
- majeranek, szczypta
- natka pietruszki, posiekana
- sól i pieprz, do smaku
- masło, do wysmarowania keksówki
Wykonanie
- Startą cukinię dobrze odcisnąć, żeby była jak najbardziej sucha.
- Drobno pokrojone pieczarki podsmażyć na patelni i odparować.
- W dużej misce dobrze wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, suszonymi pomidorami, natką i przyprawami.
- Dodać ubite na pianę białka i delikatnie wymieszać.
- Jeśli całość jest zbyt mokra dodać więcej bułki tartej.
- Przełożyć masę do dużej keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st ok 1 godziny, aż wierzch się przybrązowi.
- Odstawić pasztet do wystygnięcia. Najlepiej jeść do po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
ciekawy pomysł 😉 ostatnio próbowałam taki, ale z fasoli 🙂
Też musi być pyszny 😉