Gęsty, aromatyczny likier piernikowy.
Składniki
- wódka czysta, 200 ml
- spirytus, 100 ml
- śmietana kremówka, 0,5 l
- czekolada gorzka, 1 tabliczka
- nutella, 2 łyżki
- cukier puder, 6 czubatych łyżek
- przyprawa do piernika, 2 łyżeczki
Wykonanie
- Czekoladę łamiemy w kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do rozpuszczonej czekolady wlewamy śmietankę kremówkę, podgrzewamy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodajemy nutellę, cukier puder i przyprawę do piernika. Podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
- Miseczkę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodajemy wódkę i spirytus, mieszamy.
- Gotowy likier przelewamy do butelek.
- Tak przygotowany likier jest od razu gotowy do spożycia.
*moc likieru regulujcie wg swoich upodobań ilością dodanego alkoholu
Miłej degustacji! 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉