Zdrowa wersja domowej pizzy na spodzie z kalafiora, to chyba jedna z najlepszych jakie jadłam do tej pory. Świetnie smakuje, dobrze się kroi i można szaleć z dodatkami.
Składniki:
na spód:
- kalafior, średni (ok 600-650 g)
 - ser żółty tarty na grubych oczkach, 150 g
 - jajko, 1 duże
 - oregano, 2 łyżeczki
 - bazylia, 2 łyżeczki
 - sól, do smaku
 
sos:
- przecier pomidorowy, 1,5 łyżeczki
 - keczup pikantny, 1,5 łyżeczki
 - oregano, 1 łyżeczka
 - bazylia, 1 łyżeczka
 - czosnek, 0,5 łyżeczki
 - papryka ostra, 0,5 łyżeczki
 
dodatki (ulubione):
- pieczarki
 - szynka lub salami
 - pomidory
 - cebula
 - oliwki czarne
 - ser mozzarella (tarty i kulka)
 - rukola
 
Wykonanie
spód
- Kalafiora dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i osuszamy.
 - Kwiat kalafiora rozdrabniamy mikserem lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powinien mieć konsystencję grubego piasku.
Łodyżki możemy wykorzystać do zupy lub sałatki. - Kalafiora przekładamy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu przez ok 15 min., często mieszając żeby się nie przypalił. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.
 - W misce roztrzepujemy jajko i przyprawiamy solą.
 - Do jajka dodajemy tarty żółty ser (150 g) i dokładnie mieszamy.
 - Następnie dodajemy wystudzonego kalafiora i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
 - Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na niej zawartość miski i ugniatamy dłonią, formując placek o grubości ok 1-1,5 cm.

 -  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 25 min., na złoty kolor.

 - Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika (nie wyłączamy piekarnika) , smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą, wykładamy dodatki i na wierzchu układamy plastry mozzarelli.

 - Tak przygotowaną pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 10 min.
 - Gotową pizzę posypujemy na wierzchu rukolą.
 
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Bardzo lubię. Robie z kalafiora , brokuła ,ale najbardziej smakuje mi z cukini.
Świetny pomysł przy następnej okazji przygotuję z cukinii pozdrawiam