Purée z dyni

Purée z dyni jest jednym z podstawowych składników wielu jesiennych wypieków.  Przygotowanie domowego purée jest banalnie proste.
Zamrożone purée możemy wykorzystywać przez cały rok.

Składniki

  • dynia, 1 średniej wielkości (najlepiej mocno pomarańczowa)

Wykonanie

  1. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek z nasionami (łyżką lub  gałkownicą do lodów). Następnie kroimy na mniejsze części.
  2. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  180ºC przez około 60 minut, do miękkości (miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – bez oporu powinien wchodzić w miąższ).
  4. Upieczoną dynię studzimy i obieramy ze skórki.
  5. Tak przygotowaną blendujemy do otrzymania konsystencji purée.
    Jeśli purée jest zbyt wodniste to przekładamy je na sitko wyłożone gazą i lekko odsączamy z wody (purée nie powinno być też za suche).

* Purée przechowujemy w lodówce 3 do 5 dni lub dzielimy na mniejsze porcje i mrozimy (dobrze jest napisać wagę na woreczku, ja przeważnie dzielę na porcje po 250 g, bo taka proporcja występuje w wielu przepisach).

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.