Purée z dyni jest jednym z podstawowych składników wielu jesiennych wypieków. Przygotowanie domowego purée jest banalnie proste.
Zamrożone purée możemy wykorzystywać przez cały rok.
Składniki
- dynia, 1 średniej wielkości (najlepiej mocno pomarańczowa)
Wykonanie
- Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek z nasionami (łyżką lub gałkownicą do lodów). Następnie kroimy na mniejsze części.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut, do miękkości (miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – bez oporu powinien wchodzić w miąższ).
- Upieczoną dynię studzimy i obieramy ze skórki.
- Tak przygotowaną blendujemy do otrzymania konsystencji purée.
Jeśli purée jest zbyt wodniste to przekładamy je na sitko wyłożone gazą i lekko odsączamy z wody (purée nie powinno być też za suche).
* Purée przechowujemy w lodówce 3 do 5 dni lub dzielimy na mniejsze porcje i mrozimy (dobrze jest napisać wagę na woreczku, ja przeważnie dzielę na porcje po 250 g, bo taka proporcja występuje w wielu przepisach).
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉