Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem w kapuście z sosem pomidorowym to przysmak wielu z nas. Poniżej proponuję delikatniejszą i szybszą wersję tego pysznego dania.
Składniki
Porcja dla 3-4 os.
- mięso mielone, 500 g (u mnie z szynki)
- kapusta włoska, 1 główka
- cebula, 2 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- ryż, 1 torebka (ok 100 g)
- bulion, 1,5 l
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
- olej, do smażenia
- sos pomidorowy wg przepisu TUTAJ
Wykonanie
- W duzym garnku gotujemy osoloną wodę i wkładamy kapustę.
- Kiedy liście lekko zmiękną ściągamy je po kolei i ścinamy z każdego „nerw”. Brzydkie liście odkładamy do wyłożenia dna garnka.
- Ryż gotujemy al dente wg. opisu na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
- Do miski wsypujemy ugotowany, przestudzony ryż, podsmażoną cebulkę, surowe mięso mielone oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę i majeranek). Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Tak przygotowany farsz wykładamy na liście kapusty i dokładnie zwijamy (najpierw boki, następnie zwijamy w rulon).
- Dno szybkowaru wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty i układamy gołąbki ciasno obok siebie, warstwowo.
- Całość zalewamy bulionem (max. 2/3 wysokości garnka) i zamykamy.
- Kiedy szybkowar uzyska ciśnienie robocze – odliczamy 10 min., po których gołąbki będą gotowe.
Propozycja podania: gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉