Zrazy z mięsa mielonego

Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu.
Praktycznie niczym się nie różnią od tradycyjnych zrazów, nawet pokusiłabym się o opinię, że są ciut lepsze 😉

* Przepis, dzięki, któremu wygrałam konkurs: Przepisy z szuflady „KONKURS NAJCENNIEJSZY PRZEPIS” 😉

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
  • boczek, kilka plasterków
  • ogórek konserwowy, 2 szt.
  • papryka czerwona, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • natka
  • musztarda, 3 łyżki
  • jajko, 1 szt.
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • pieprz kulki, 5 kulek
  • bułka tarta, 2-3 łyżki
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Mięso przekładamy do miski.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Całość mieszamy (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy.
  3. Następnie mięso dzielimy na części i formujemy owalne placki.
  4. Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy.
  5. Cebulę, ogórki konserwowe i paprykę kroimy w kostkę.
  6. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy po plasterku boczku, ogórka, paprykę, cebulę i pokrojoną natkę.
  7. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak zraza.
  8. Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju dość mocno z każdej strony.
  9. Następnie podlewamy gorącą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki i dusimy na małym ogniu ok 10 minut.
  10. Wyciągam roladki, wywar zagęszczamy wodą z mąką.
  11. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  12. Przekładamy roladki z powrotem do sosu. 

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


29 odpowiedzi do “Zrazy z mięsa mielonego”

  1. Mam tylko wątpliwości co z tym boczkiem, do środka czy owinięte wokół zaraza? W przepisie inaczej a na zdjęciu inaczej.

    1. Aniu, moje nie pękają, może spróbuj następnym razem mocniej je zacisnąć dłońmi i odłożyć na chwilkę przed smażeniem. Cieszę się, że smakowały, pozdrawiam 😉

    1. Jeśli zawinę w boczek tak jak na zdjęciu i mam dobrą, zadbaną patelnie to nie będzie potrzeby lania oleju. To samo tyczy się mięsa wieprzowo wołowego. Należy pamiętać aby kłaść na rozgrzaną patelnie. Ja robię w ten sposób kotlety zarówno „gołe” jak i zawijane.
      Czy to samo mogę zrobić w tym wypadku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.