Aromatyczna, pyszna, sycącą zupa grzybowa, na bazie domowego bulionu.
Składniki
Porcja dla 3-4 os.
- bulion, 1,5 l
- grzyby suszone, ok 200 g
- ziemniaki, 3 szt.
- włoszczyzna mrożona w paskach lub świeża starta na dużych oczkach, 100 g
- śmietana 18% do zup i sosów, ok 50 ml
- ziele angielskie, 3 kulki
- liść laurowy, 3 liście
- sól i pieprz, do smaku
- masło, 1 łyżka
- makaron łazanki, 150 g
- magi (opcjonalnie)
- natka pietruszki
Wykonanie
- Grzyby przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin.
- Makaron łazanki gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni na rozgrzanym maśle.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy razem z cebulą do namoczonych grzybów. Chwile razem gotujemy i dodajemy włoszczyznę.
- Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kulki i gotujemy ok. 30 minut, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie.
- Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem (ew. magi).
- Na talerze wykładamy makaron, zalewamy zupą. Każdą porcję zabielamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉