Twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką wersja fit / Gzik

Gzik czyli twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką z dodatkiem śmietany to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. Tym razem proponuję Wam wersję fit z jogurtem naturalnym. Palce lizać 😉

Składniki

  • twaróg (ulubiony – u mnie chudy), 250 g
  • jogurt naturalny, 150 g
  • szczypior, 1 pęczek
  • rzodkiewka, 5-6 szt.
  • sól i pieprz, do smaku
  • zatar (opcjonalnie), 1 łyżeczka

Wykonanie

  1. Do miski wkładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem.
  2. Dodajemy jogurt naturalny, drobno pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę. Mieszamy.
  3. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i zatarem. Dokładnie mieszamy.

Propozycja podania: do kanapek lub do pieczonych ziemniaków (przepis na ziemniaki pieczone z gzikiem niebawem). 

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.