Expresowe twarogowe mini pączki

Expresowe, łatwe w przygotowaniu mini pączusie.
Tłusty Czwartek i Karnawał to idealny czas na ich serwowanie.
Możecie nadziać je dżemem, ulubionym kremem lub oprószyć cukrem pudrem.

Składniki (w temperaturze pokojowej)
na ok. 30 mini pączków

  • twaróg z wiaderka (3-krotnie mielony), 300 g
  • jajka, 2 duże
  • cukier puder, 3 czubate łyżki do ciasta + do oprószenia
  • mąka pszenna, 2 szklanki (poj. 250 ml)
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • sok z cytryny, kilka kropli
  • sól, szczypta
  • spirytus, 25 ml
  • olej lub smalec, do smażenia

Wykonanie

  1. W garnku rozgrzewamy olej lub smalec (moja babcia smażyła tylko na smalcu).
  2. Jajka z cukrem i twarogiem miksujemy na jednolitą masę.
  3. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Pod koniec dodajemy spirytus i sok z cytryny. Chwilę miksujemy.
  5. Ciasto jest dość gęste i kleiste, dlatego aby łatwiej formować pączki, ręce natłuszczamy olejem.
  6. Formujemy małe kuleczki i wrzucamy na rozgrzany olej lub smalec.
  7. Pączki obracamy podczas smażenia aby zrumieniły się z każdej strony.
  8. Gotowe pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.