Prawdziwa uczta dla wielbicieli sernika!
Słodki smak sernika z masą krówkową połączony z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi – musicie tego spróbować 😉
Składniki
na blaszkę o średnicy 21 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód z ciastek owsianych:
- ciasteczka owsiane, 1 op. (ok 210 g)
- masło, 50 g
- Masło rozpuszczamy.
- Ciasteczka owsiane rozdrabniamy blenderem, tak aby miały konsystencję piasku.
- Rozpuszczone masło wlewamy do rozdrobnionych ciastek i wyrabiamy na jednolitą masę.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masą z ciasteczek. Wierzch wyrównujemy łyżką.
- Wstawiamy do lodówki na ok. 60 min.
Masa serowa:
- twaróg 3-krotnie mielony, 1 kg (u mnie z Piątnicy)
- cukier puder, 3/4 szklanki
- cukier wanilinowy, 1 op. (16 g)
- budyń waniliowy lub śmietankowy, 4 łyżki
- śmietana kremówka 30% lub 36%, 200 ml
- masło, 50 g
- jajko, 5 szt.
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy tylko do połączenia składników, nie za długo żeby nie napowietrzyć masy.
- Gotową masę serową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównujemy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok 60–70 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę.
- Następnie wyciągamy go z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa krówkowa:
- masa krówkowa, 1 puszka (250 g)
- orzeszki ziemne, ok. 40 g
- Gdy sernik jest już całkiem zimny smarujemy jego wierzch masą krówkową, a następnie posypujemy orzeszkami ziemnymi.
- Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
źródło inspiracji: https://kulinarneprzeboje.pl
Orzeszki mają być solone czy nie ?
Ja używam niesolonych 😉