Pudding chia z musem z mango

Pudding chia z mango
Pudding chia z mango
Pudding z nasionami chia oraz musem z mango to zdrowy, smaczny i prosty w przygotowaniu deser fit.
Chia (szałwia hiszpańska) to małe nasionka, które składają się głównie z błonnika oraz wysokiej jakości białka. Zawierają przeciwutleniacze, magnez, mangan, fosfor i wapń, a także kwasy omega-3. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i są sprzymierzeńcem osób dbających o dietę i szczupłą sylwetkę.

 Składniki
Porcja dla 2 os.
  • nasiona chia, 5-6 łyżeczek
  • mleko (ulubione: zwykłe, kokosowe, migdałowe, sojowe), 200 ml
  • jogurt naturalny, 2 łyżki
  • mango (dojrzałe), 1 szt.
  • miód, 1-2 łyżeczki
  • listki mięty, do dekoracji

Wykonanie

  1. Dzień przed podaniem (najlepiej wieczorem) do podgrzanego mleka dodajemy miód i nasiona chia, dokładnie mieszamy (przez pierwsze kilkanaście minut mieszany co jakiś czas, żeby nasionka równomiernie się rozłożyły).
  2. Następnie odstawiamy do lodówki na całą noc, aby napęczniały.
  3. W dniu podania, mango obieramy, pozbawiamy pestki i miąższ miksujemy/blendujemy na jednolitą masę (dojrzałe owoce mają słodszy miąższ).
  4. Namoczone chia mieszamy z jogurtem naturalnym, przekładamy do szklanek lub pucharków i na wierzchu wykładamy mus z mango. Każdy deser ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.