Spring Rolls z warzywami i makaronem ryżowym

Najbardziej wiosenna przekąska jaką znam. Smak ulubionych, chrupiących warzyw w towarzystwie delikatnego makaronu ryżowego i piękne kolory – to musi robić wrażenie.
Zaletą tej fit przekąski jest to, że składniki dobieramy wg własnego uznania, nasze ulubione lub po prostu robimy tzw. “czyszczenie” lodówki.
Poniżej wersja wegańska ale można je przygotować na wiele sposobów np. z krewetkami, grillowaną rybą, kurczakiem, owocami itp. tu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia 😉

Składniki
porcja na ok 10 szt.

  • papier ryżowy, 10 szt.
  • makaron ryżowy, 100 g
  • papryka czerwona, 1 szt.
  • marchew, 1 szt.
  • ogórek świeży, 1 szt.
  • rzodkiewka, 5-6 szt
  • awokado, 1 szt.
  • oliwki czarne, 7-8 szt.
  • ulubione kiełki, 1 garść
  • natka pietruszki lub świeża kolendra, kilka gałązek

Wykonanie

  1. Makaron ryżowy gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Wszystkie warzywa kroimy w cienkie słupki.
  3. Każdy płat papieru ryżowego moczymy osobno w ciepłej (nie gorącej) wodzie w płaskim naczyniu, do momentu kiedy zmięknie.
  4. Na każdym płacie papieru układamy ugotowany makaron i warzywa w słupkach.
  5. Rollsy zwijamy ciasno, jak gołąbki.
  6. Gotowe sajgonki przenosimy na talerz i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne sztuki.

    Uwaga!
     sajgonki dość mocno się kleją.
    Jeśli chcecie je przechowywać to należy uważać, aby się nie skleiły, można je delikatnie natłuścić oliwą lub układać na liściach sałaty, cykorii itp.Propozycja podania:

Dla zabieganych gotowe sosy, które można kupić w sklepach:
– sos sojowy
– sos słodko-pikantny chili Tao Tao
lub
– sosy, które łatwo i szybko przygotujecie sami:

Sos 1:
– sok z cytryny, 1 łyżka
– sos sojowy, 2 łyżki
– cukier trzcinowy, 2 łyżki
– czosnek, 1 ząbek
– woda, kilka łyżek

Sos 2:
– sos sojowy, 3 łyżki
– masło orzechowe, 1 łyżka
– sok z cytryny, 2-3 łyżki
– czosnek, 1 ząbek
– korzeń imbiru, ok 1,5-2 cm, startego na drobnych oczkach

Smacznego!

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.