Danie „z pazurrrem” 😉
Składniki
- filet z kurczaka (ok. 45 dag)
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa gyros
- ostra papryka w proszku
- olej, 3 łyżki
- cebula, 2 średniej wielkości
- świeża lub mrożona fasolka szparagowa, 50 dag
- 3 ząbki czosnku
- natka
- sól, pieprz (ziołowy)
- majeranek
Przygotowanie
- Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, przyprawą gyros i ostrą papryką w proszku (danie powinno być dość pikantne).
- Olej rozgrzać na patelni, przełożyć kawałki kurczaka i zrumienić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać do kurczaka i dalej smażyć.
- Fasolkę szparagową ugotować na parze lub wrzucić do wrzącej wody i ugotować al dente.
- Następnie osączyć z wody i dodać do kurczaka razem z drobno pokrojonym czosnkiem.
- Wymieszać razem i jeszcze chwilkę smażyć.
- Na koniec przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Dodać pokrojoną natkę (ilość wg uznania)
- Ponownie wymieszać i podawać na gorąco.
Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Nie lubię ostrych potraw, ale połączenie kurczaka i fasolki jest idealne 🙂
Ostrość dania można oczywiście regulować wg własnego uznania, ale fasolka jest dość jałowa w smaku i naprawdę dobrze się komponuje z pikantnyn kurakiem 😉
Nie lubię ostrych potraw, ale połączenie kurczaka i fasolki jest doskonałe 🙂
Uwielbiam kurczaka chyba pod każdą postacią, ale potrafki z fasolą jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję 🙂
Koniecznie Olu, to naprawdę ciekawe połączenie. Jedno z częstych dań na naszym stole 😉