Orzeźwiający, szybki i łatwy w przygotowaniu domowy kompot jabłkowo-miętowy. Idealny na lato.
Składniki
- jabłka (u mnie papierówki), 0,5 kg
- świeża mięta, 3-4 gałązki
- cukier, do smaku w zależności od kwaśności jabłek (u mnie 4 łyżki)
- goździk, 2 szt.
- woda
Wykonanie
- Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki i wycinamy gniazda nasienne.
- Do garnka wkładamy połowę jabłek, na nie wykładamy umytą miętę i pozostałe jabłka.
- Całość zalewamy wodą, dodajemy goździki i gotujemy do miękkości jabłek (lubię kiedy w kompocie jest delikatny miąższ dlatego lekko rozgotowuję jabłka).
- Kompot przelewamy przez sitko i jeszcze ciepły słodzimy.
* Kompot możesz za pasteryzować i przechowywać z słoikach.
Gorący kompot przelewamy do słoików. Dobrze zakręcamy.
Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i do zimnego urządzenia wstawiamy weki tak, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Włączamy piekarnik na 120 st. C, góra – dół i od momentu osiągnięcia temperatury liczymy czas 20 minut. Po wyznaczonym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki na ok. 15 min. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Więcej informacji na temat pasteryzacji znajdziesz TUTAJ
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Na pewno wypróbuje. Muszę kupić jabłka, reszta jest. Ja nie bedę przecedzała. Lubię gdy mi wszystko pływa w kompocie
Polecam, szczególnie taki schłodzony prosto z lodówki w te upalne dni 😉