Kompot jabłkowo-miętowy

Orzeźwiający, szybki i łatwy w przygotowaniu domowy kompot jabłkowo-miętowy. Idealny na lato.

Składniki

  • jabłka (u mnie papierówki), 0,5 kg
  • świeża mięta, 3-4 gałązki
  • cukier, do smaku w zależności od kwaśności jabłek (u mnie 4 łyżki)
  • goździk, 2 szt.
  • woda

Wykonanie

  1. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki i wycinamy gniazda nasienne.
  2. Do garnka wkładamy połowę jabłek, na nie wykładamy umytą miętę i pozostałe jabłka.
  3. Całość zalewamy wodą, dodajemy goździki i gotujemy do miękkości jabłek (lubię kiedy w kompocie jest delikatny miąższ dlatego lekko rozgotowuję jabłka).
  4. Kompot przelewamy przez sitko i jeszcze ciepły słodzimy.

* Kompot możesz za pasteryzować i przechowywać z słoikach.
Gorący kompot przelewamy do słoików. Dobrze zakręcamy.
Blaszkę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i do zimnego urządzenia wstawiamy weki tak, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Włączamy piekarnik na 120 st. C, góra – dół i od momentu osiągnięcia temperatury liczymy czas 20 minut. Po wyznaczonym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki na ok. 15 min. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Więcej informacji na temat pasteryzacji znajdziesz TUTAJ

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 Replies to “Kompot jabłkowo-miętowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.