Delikatne klopsiki w towarzystwie warzyw można podać z makaronem lub ziemniakami.
Składniki
- mięso mielone, 30 dag
- marchewka mrożona (kostka), 1 opakowanie
- ogórek świeży, 2-3 szt.
- bulion, 2 szklanki
- koperek, 1 pęczek
- śmietana 12%, 2 łyżki
- mąka, do obtoczenia i ew. zagęszczenia
- olej, do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Z mięsa mielonego uformować średniej wielkości klopsiki, obtoczyć delikatnie w mące i obsmażyć.
- Ogórki obrać ze skóry i wykroić pestki, pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać trochę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić opakowanie zamrożonej marchewki i pokrojone ogórki. Poddusić ok. 15 min.
- Wlać bulion. Gotować wszystko ok. 15 min.
- Włożyć pulpety, gotować na małym ogniu.
- Dodać pęczek posiekanego koperku.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać śmietanę i jeśli jest za rzadkie zagęścić mąką.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Rewelacja Madziu dzisiaj robilam pysznosci 🙂
Bardzo się cieszę Kasiu 🙂 pozdrawiam serdecznie