Domowy sos pieczeniowy ciemny

Do przygotowania sosu zawsze używam aromatycznego wywaru powstałego podczas pieczenia lub duszenia mięsa np. karkówki. Mięso do pieczenia marynujemy w dużej ilości ziół, czosnku, czerwonym winie i to właśnie cały smaczek, który w połączeniu z naturalnymi sokami z mięsa uwalniającymi się podczas pieczenia daje nam doskonałą bazę sosu pieczeniowego.
A kiedy po pieczeniu mięsa nie robię akurat sosu, to zlewam wywar z pieczenia do foremek do lodu, zamrażam i w ten sposób mam kostki smakowe do kolejnych dań.

Składniki

  • wywar powstały z pieczenia mięsa np. karkówki czy szynki, przeważnie uzyskuję go ok 0,5 szklanki
  • woda,  1-2 szkl.
  • mąka,  1-2 łyżki
  • liść laurowy, 2-3 szt.
  • ziele angielskie, 4-5 ziaren
  • lubczyk, kilka listków
  • sól i pieprz (opcjonalnie, do smaku)
  • przyprawy (opcjonalnie, jeśli jest potrzeba dosmaczenia, ale chyba jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło 😉

 

Wykonanie

  1. Wywar powstały podczas pieczenia mięsa przelewamy do garnka, dolewamy wodę, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, gotujemy.
  2. Mąkę rozrabiamy w kubku z niewielką ilością wody i przelewamy do sosu, energicznie mieszając.
  3. Gorący sos można przecedzić przez sitko lub zblendować (wyjmując liść laurowy).

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.