Domowy sos pieczeniowy ciemny

Domowy sos pieczeniowy ciemny
Domowy sos pieczeniowy ciemny

Do przygotowania sosu zawsze używam aromatycznego wywaru powstałego podczas pieczenia lub duszenia mięsa np. karkówki. Mięso do pieczenia marynujemy w dużej ilości ziół, czosnku, czerwonym winie i to właśnie cały smaczek, który w połączeniu z naturalnymi sokami z mięsa uwalniającymi się podczas pieczenia daje nam doskonałą bazę sosu pieczeniowego.
A kiedy po pieczeniu mięsa nie robię akurat sosu, to zlewam wywar z pieczenia do foremek do lodu, zamrażam i w ten sposób mam kostki smakowe do kolejnych dań.

Składniki

  • wywar powstały z pieczenia mięsa np. karkówki czy szynki, przeważnie uzyskuję go ok 0,5 szklanki
  • woda,  1-2 szkl.
  • mąka,  1-2 łyżki
  • liść laurowy, 2-3 szt.
  • ziele angielskie, 4-5 ziaren
  • lubczyk, kilka listków
  • sól i pieprz (opcjonalnie, do smaku)
  • przyprawy (opcjonalnie, jeśli jest potrzeba dosmaczenia, ale chyba jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło 😉

 

Wykonanie

  1. Wywar powstały podczas pieczenia mięsa przelewamy do garnka, dolewamy wodę, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, gotujemy.
  2. Mąkę rozrabiamy w kubku z niewielką ilością wody i przelewamy do sosu, energicznie mieszając.
  3. Gorący sos można przecedzić przez sitko lub zblendować (wyjmując liść laurowy).

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.