Aromatyczne, smaczne danie w stylu indyjskim.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- pierś z kurczaka, 2 szt.
- cebula czerwona, 1 szt.
- curry, 3 łyżeczki
- kurkuma, 0,5 łyżeczki
- chilli, szczypta
- skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka
- starty korzeń imbiru, 1 łyżeczka
- czosnek, 1-2 ząbki
- natka
- mleczko kokosowe, 200 ml
- śmietanka 30%, 75 ml
- olej kokosowy, 2 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
- Przekładamy do miski, posypujemy 2 łyżeczkami curry i dokładnie obtaczamy w przyprawie. Odstawiamy na chwilę do lodówki (ok 15 min.)
- Cebulę kroimy w piórka i na połowę.
- Podsmażamy ją na oleju kokosowym i kiedy zaczyna się szklić, dodajemy mięso i razem smażymy.
- Po chwili dodajemy czosnek, skórkę z cytryny i imbir.
- Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy mleko kokosowe, śmietankę i pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 5-7 minut.
Propozycja podania:
*z ryżem jaśminowym lub innym ulubionym
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉