Świetny pomysł na fit przekąskę. Bardzo fajne połączenie smaków i efektowny wygląd znajdą na pewno swoich amatorów 😉
Składniki
- szpinak mrożony (lub świeży), 450 g
- jajka, 4 szt.
- masło, 1 łyżka
- serek śmietankowy (Twój Smak, Philadelphia, Prezident, Bieluch, itp.), 350 g
- koperek, 1 pęczek
- łosoś wędzony, 150 g
- czosnek, 2 ząbki
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Szpinak smażymy na łyżce masła, aż odparuje woda. Dodajemy wyciśniętym ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodajemy 4 żółtka i dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Delikatnie mieszamy ją ze szpinakiem.
- Na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę szpinakową, tworzymy kształt dużego prostokąta.
- Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku ok 20 min. na środkowej półce.
- Serek śmietankowy przekładamy do dużej miski i mieszamy z pokrojonym koperkiem i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotowe i przestudzone ciasto szpinakowe wykładamy na ściereczkę kuchenną i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi w rulon. Gdy wystygnie rozwijamy ciasto, smarujemy całość masą serową i rozkładany kawałki łososia.
- Zawijamy w roladę, następnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Super pomysł! Napewno zrobię na urodziny córeczki!
Świetnie, smacznego i udanej imprezy 😉