Połączenie delikatnej polędwiczki z dość intensywnym sosem grzybowym to propozycja na wyraziste w smaku danie. Idealnie komponuje się z kaszami i ziemniakami.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- polędwiczka wieprzowa, ok 400 g
- grzyby suszone, 15 g
- cebula, 1 szt.
- woda, 150-200 ml
- sól i pieprz
- ziele angielskie, 3 kulki
- liść laurowy, 2 szt.
- pieprz czarny, 5 kulek
- mąka, do obtoczenia
- olej, do smażenia
- magi, do smaku
Wykonanie
- Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w ok 150-200 ml ciepłej wody.
- Następnie gotujemy je ok 20 min. w wodzie, w której się moczyły.
- Polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ok 1,5 cm plastry i rozgniatamy każdy plaster dłonią.
- Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, następnie obtaczamy w mące.
- Smażymy na rozgrzanym oleju, dość mocno z obu stron.
- Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do smażonych polędwiczek.
- Podgotowane grzyby (jeśli są w całości kroimy w mniejsze kawałki) wrzucamy do mięsa i zalewamy wodą, w której się gotowały.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki.
- Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa, ok. 25-30 min.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magi.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉