Oponki | Pączki hiszpańskie

Szybkie, proste, delikatne, rozpływające się w ustach oponki | pączki hiszpańskie. Idealne na Tłusty Czwartek, Karnawał lub jako słodka przekąska.

Składniki

  • mąka tortowa, 2 szkl.
  • masło lub margaryna, 250 g
  • jajka, 8 szt.
  • olej do smażenia

Lukier

  • cukier puder
  • sok z cytryny (ilością soku z cytryny regulujemy gęstość lukru)

Wykonanie

  1. Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia.
  2. Wyłączamy gaz, dodajmy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
  4. Papier do pieczenia tniemy na średniej wielkości kwadraty.
  5. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy średniej wielkości kółka na przygotowanych kwadratach z papieru do pieczenia.
  6. W garnku rozgrzewamy olej i kładziemy na nim papiery do pieczenia z oponkami. Kiedy papier odklei się od ciasta wyjmujemy go.
  7. Oponki smażymy na złoty kolor z każdej strony (delikatnie obracając je podczas smażenia).
  8. Gotowe oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
  9. Wystudzone oponki lukrujemy – cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (gęstość lukru regulujemy dodawaną ilością soku z cytryny, dodajemy po kolka kropli i mieszamy, jeśli jest za gęsty dodajmy kolejne krople).

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.