Szybkie, proste, delikatne, rozpływające się w ustach oponki | pączki hiszpańskie. Idealne na Tłusty Czwartek, Karnawał lub jako słodka przekąska.
Składniki
- mąka tortowa, 2 szkl.
- masło lub margaryna, 250 g
- jajka, 8 szt.
- olej do smażenia
Lukier
- cukier puder
- sok z cytryny (ilością soku z cytryny regulujemy gęstość lukru)
Wykonanie
- Do garnka wlewamy 500 ml wody, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia.
- Wyłączamy gaz, dodajmy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
- Papier do pieczenia tniemy na średniej wielkości kwadraty.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy średniej wielkości kółka na przygotowanych kwadratach z papieru do pieczenia.
- W garnku rozgrzewamy olej i kładziemy na nim papiery do pieczenia z oponkami. Kiedy papier odklei się od ciasta wyjmujemy go.
- Oponki smażymy na złoty kolor z każdej strony (delikatnie obracając je podczas smażenia).
- Gotowe oponki odsączamy na ręczniku papierowym.
- Wystudzone oponki lukrujemy – cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (gęstość lukru regulujemy dodawaną ilością soku z cytryny, dodajemy po kolka kropli i mieszamy, jeśli jest za gęsty dodajmy kolejne krople).
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉