Tym razem coś dla amatorów czerwonej porzeczki – wilgotne, słodko-kwaśne muffinki z dużą ilością owoców. Będziecie zachwyceni! 😉
Składniki (w temperaturze pokojowej)
Porcja na 12 szt.
- masło, 120 g
- cukier, 3/4 szklanki
- jajko, 2 szt. (duże)
- śmietana 12% (kwaśna), 1 szklanka
- ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
- mąka pszenna, 300 g
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
- porzeczka, 300 g (u mnie czerwona, waga odszypułkowanych owoców)
Wykonanie
- Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko studzimy.
- W wysokiej misce umieszczamy roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy żeby nie zgnieść owoców.
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
- Nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości papilotek (robię to łyżką do lodów).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
- Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą czerwoną porzeczką.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉