Przezroczysta galaretka, a w niej kwiat 3D to piękne wykończenie ciasta.
Sama w sobie stanowi również efektowny deser.
Idealna na specjalne okazje. Gwarantuję efekt wow! 😉
Składniki
- galaretka przezroczysta, 1 op.
Kwiat 3D
- śmietana kremówka 30 %, 3/4 szklanki
- mleko, 1/3 szklanki
- cukier biały, 1 łyżka
- żelatyna, 1 łyżka (solidna)
- barwniki spożywcze
Dodatkowo
- strzykawka
- igła
Wykonanie
- Galaretki przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
- Przelewamy do jednej większej salaterki lub kilku mniejszych, do ok 3/4 wysokości.
- Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Kwiat 3D
- Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, mleko, dodajemy cukier i żelatynę. Dokładnie mieszamy.
- Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Nie zagotowujemy!
- Następnie przelewamy do miseczek (tyle miseczek ile kolorów potrzebujemy). Do miseczki z kolorem, którego użyjemy więcej (u mnie różowy) wlewamy więcej, którego mniej wlewamy mniej (u mnie żółty, zielony i szary).
- Na środku galaretki za pomocą małego okręgu, np kieliszka lekko zaznaczamy sobie obrys i wyznaczamy mniej więcej środek.
- Strzykawkę napełniamy najciemniejszym kolorem. Wbijamy igłę pionowo i w obrębie zaznaczonego okręgu na około 0,5 cm wstrzykujemy płyn. Zapełniamy w ten sposób cały okrąg, dość gęsto. Na powierzchni pojawi się płyn, który wycieramy ręcznikiem papierowym lub chusteczką.
- Płuczemy strzykawkę, nabieramy kolejny kolor i wstrzykujemy płyn wokół środka, tym razem lekko przesuwając wbitą igłę w bok, aby osiągnąć szersze miejsce na płyn (płatki kwiatka).
- Każdą kolejną warstwę wbijamy pod większym kątem i nad poprzednią.
- Liście zrobiłam igłą z nakładką w kształcie liścia.
- Wstawiamy do lodówki.
*Jak wyjmujemy gotowe galaretki:
Salaterki z galaretką wstawiamy na chwilkę do gorącej wody, następnie odwracamy do góry dnem i wysuwamy na talerz lub paterę.
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉