Sycąca, treściwa i aromatyczna zupa. Idealna na jesienne i zimowe obiady.
Poniżej propozycja przygotowania na wywarze z serduszek drobiowych.
Składniki
Porcja dla 4 os.
- serca drobiowe, 500 g
- kasza jęczmienna perłowa, 100 g
- włoszczyzna świeża, 1 pęczek
- natka pietruszki, 1 pęczek
- lubczyk, 2-3 listki lub 1 łyżeczkę suszonego
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3-4 kulki
- pieprz czarny, 5-6 kulek
- sól i pieprz, do smaku
- grzyby suszone, 1 szt. (opcjonalnie)
Wykonanie
- Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, lekko solimy, dodajemy oczyszczone serca, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu, lubczyk, (opcjonalnie – namoczonego wcześniej grzybka) i gotujemy wywar (na wolnym ogniu ok. 25-30 minut).
- Następnie dodajemy umytą, obraną i pokrojoną w plasterki włoszczyznę. Po chwili dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i wsypujemy opłukaną w zimnej wodzie kaszę jęczmienną.
- Gotujemy ok 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
*Każdą porcję na talerzu posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉